![](https://ciderbohemia.cz/wp-content/uploads/2024/06/IMG_1804-300x214.jpeg)
Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se při sušení potravin a záchraně archiválií, tedy knih a dokumentů, ale především ve farmaceutickém a biotechnologickém výzkumném a průmyslovém měřítku k výrobě kosmetických přípravků nebo medikamentů, např. suchých injekcí. Princip je založen na sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. Výhoda spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.
V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.
Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.[7]
zdroj: wikipedia.org
![](https://ciderbohemia.cz/wp-content/uploads/2024/03/cerveny-rybiz-300x199.jpg)
![](https://ciderbohemia.cz/wp-content/uploads/2024/03/visen-300x198.jpg)
![](https://ciderbohemia.cz/wp-content/uploads/2024/03/malina-300x197.jpg)
![](https://ciderbohemia.cz/wp-content/uploads/2024/03/jablko-platky-300x198.jpg)
![](https://ciderbohemia.cz/wp-content/uploads/2024/03/jahodacela-300x196.jpg)