Pravidelná konzumace jablečného octa přináší zdravotní benefity

Na serveru VTM.zive.cz jsme objevili článek o jablečném octu a jeho zdravotních přínosech, který na základě vědecké studie potvrzuje to, co je již delší dobu známo, avšak dosud vědeckými metodami nepotvrzeno

Na serveru VTM.zive.cz jsme objevili článek o jablečném octu a jeho zdravotních přínosech, který na základě vědecké studie potvrzuje to, co je již delší dobu známo, avšak dosud vědeckými metodami nepotvrzeno:

Libanonští vědci publikovali výsledky výzkumu, v jehož rámci se zabývali vlivem konzumace jablečného octa na regulaci hmotnosti. Výsledky jsou poměrně překvapivé: pravidelná konzumace této tekutiny vedla k významnému snížení tělesné hmotnosti, BMI, obvodu pasu/boků a tělesného tuku, jakož i ke snížení hladin krevního cukru, triglyceridů a cholesterolu, a to bez jakýchkoliv zaznamenaných vedlejších účinků.

Jablečný ocet, který se vyrábí z kvašených jablek, nezvolili vědci náhodou. Má přirozeně vysoký obsah kyseliny octové a v posledních letech je oblíbený pro své údajně blahodárné zdravotní účinky – od antibakteriálních vlastností po antioxidační účinky a potenciál pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi.

Jablečný ocet se používá pro zdravotní účely již tisíce let. Starověké civilizace, jako byli Egypťané, Řekové a Římané, ho využívaly jak pro léčebné účely, tak i jako čisticí prostředek. Hippokrates, kterého můžeme označit za otce západní medicíny, používal ocet k léčení různých nemocí. Ve středověku byl ocet používán zejména pro dezinfekci a pomoc s trávením.

Sdílejte: