Search
Close this search box.

Jablečný ocet se vyrábí oxidací cideru obsahujícího ethanol. Během oxidace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku ethanol na kyselinu octovou. Jablečný ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice. Pro své chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti je často nazýván pokladem domácnosti. Jablečný ocet z našeho cideru dokáže překvapivě ochutit každé jídlo. A je velice zdravý!

V jablečném octě najdete řadu látek důležitých pro náš organismus. Hlavní složkou je kyselina octová, díky které je roztok kyselý. Ta obvykle tvoří kolem 5 %. Tento zázračný elixír dále obsahuje kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou, vitamín C, vitaminy B1, B2 a B6, beta karoten, biotin či niacin.

V jablečném octě se nachází rovněž množství minerálů, jako je například železo, fosfor, sodík, vápník, hořčík nebo draslík. Draslík pozitivně působí na činnost srdce a cév, vápník napomáhá tvorbě kostí a hořčík zase zrychluje látkovou výměnu.

Jablečný ocet se dále pyšní antibakteriálními a antimykotickými vlastnostmi. V těle působí proti bakteriím a virům a pročišťuje organismus od nežádoucích zplodin nahromaděných v těle. Při delším užívání dokáže posílit imunitu a odbourat nadměrnou únavu. Dokáže také zmírnit pálení žáhy.