Search
Close this search box.

Produkty Cider Bohemia mají své kořeny v našem sadu a zahradě. Jsou to mošty z našeho ovoce, cidery z našich zkvašených moštů, ovocné octy z našich fermentovaných ciderů a také lyofilizované (mrazem vysušené) ovoce z našeho sadu.

Mošty

Jablka moštujeme na plachetkovém lisu, takže v moštu zůstává spousta vlákniny a dalších zdravých látek. Vyrábíme tekutá jablka!

Na videu níže můžete vidět naše moštování na farmářských trzích v Praze na Náplavce:

Cidery

Naše cider vyrábíme čistě jablečný, jablko s višní, jablko s konopím, jablko s černým rybízem, jablko – aronie, barikový,  s konopím nebo s chilli, také zrající v lahvi a v současné době i premiový medový Honey Cyser.

Díky umu Pavla Valeše naše cidery neobsahují žádnou chemii ani žádná Éčka! Cidery nemusíme pasterovat ani sířit, přesto si své vynikající vlastnosti bez problémů uchovají po dobu několika let.

Cidery

Ovocné octy

Jablečný ocet se vyrábí oxidací cideru obsahujícího ethanol. Během oxidace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku ethanol na kyselinu octovou. Jablečný ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice. Pro své chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti je často nazýván pokladem domácnosti. Jablečný ocet z našeho cideru dokáže překvapivě ochutit každé jídlo. A je velice zdravý!

V jablečném octě najdete řadu látek důležitých pro náš organismus. Hlavní složkou je kyselina octová, díky které je roztok kyselý. Ta obvykle tvoří kolem 5 %. Tento zázračný elixír dále obsahuje kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou, vitamín C, vitaminy B1, B2 a B6, beta karoten, biotin či niacin.

V jablečném octě se nachází rovněž množství minerálů, jako je například železo, fosfor, sodík, vápník, hořčík nebo draslík. Draslík pozitivně působí na činnost srdce a cév, vápník napomáhá tvorbě kostí a hořčík zase zrychluje látkovou výměnu.

Jablečný ocet se dále pyšní antibakteriálními a antimykotickými vlastnostmi. V těle působí proti bakteriím a virům a pročišťuje organismus od nežádoucích zplodin nahromaděných v těle. Při delším užívání dokáže posílit imunitu a odbourat nadměrnou únavu. Dokáže také zmírnit pálení žáhy.

Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se při sušení potravin a záchraně archiválií, tedy knih a dokumentů, ale především ve farmaceutickém a biotechnologickém výzkumném a průmyslovém měřítku k výrobě kosmetických přípravků nebo medikamentů, např. suchých injekcí. Princip je založen na sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. Výhoda spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.

V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.

Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.[7]

zdroj: wikipedia.org